Particulier Regenwater hergebruiken

Als particulier is het verstandig om uw regenwater te gaan hergebruiken. Hergebruik van regenwater is duurzaam en daarnaast ook goed voor uw portemonnee. Gebruik regenwater bijvoorbeeld voor het wassen van de ramen, voor het besproeien van de (moes)tuin, drinkwater voor de dieren. Ook in de woning is hergebruik van regenwater een goede keus, denk aan de toiletspoeling, de wasmachine en het is zelfs geschikt om mee te douchen enz. Wij leggen u graag in grote lijnen uit wat de mogelijkheden zijn.

Tanks

Een ondergrondse tank is van beton of kunststof en kan overal geplaatst worden. Echter, door het grote gewicht van een betonnen tank is het noodzakelijk dat de vrachtwagen vlakbij het gat kan komen, om de tank in het gat te plaatsen. Mocht dit niet mogelijk  zijn, dan is een kunststof tank de ideale optie, omdat deze tanks licht in gewicht zijn.

Daarnaast is het belangrijk om te bekijken wat bij uw locatie de beste plek is om de tank te plaatsen. Bij plaatsing onder de oprit is het bijvoorbeeld van belang dat de tankdeksel voldoende sterk is om het gewicht van auto's op te vangen. Er is een breed assortiment aan deksels voor ondergrondse tanks en kan eenvoudig worden aangepast aan iedere situatie.

Naast het verschil in gewicht, is er ook een verschil in prijs. De betonnen tanks zijn wat goedkoper dan de kunststof tanks.

De grote van de tank is afhankelijk van de oppervlakte van het dak. De dakoppervlakte is de breedte maal de lengte, ongeacht of dit een schuin of plat dak is. Bijvoorbeeld: Het dak is 6m breed en 10m lang. Dan is de oppervlakte 6 x 10 = 60m². U moet als richtlijn aanhouden dat u 20 liter per m² dakoppervlak opvangt. Bij 60m² heeft u dus een tank nodig van ongeveer 1200 liter. 

Bovendien is de grootte van de tank afhankelijk van de hoeveelheid water die u wilt gaan hergebruiken.

Pompen
Er is een pomp nodig om het water onder druk vanuit de tank naar de verbruikerspunten te brengen. Er zijn veel soorten pompen voor allerlei verschillende doeleinden en van verschillende prijzen. Wij adviseren u graag welke pomp in uw situatie het best passend is. 

Filter
Om vervuiling in de tank te voorkomen, is een filter en zandvang noodzakelijk, deze zijn per situatie verschillend in uitvoering. Wij geven u graag advies wat het beste filter en zandvang is per project. 

Bijkomende mogelijkheden
Naast bovenstaande korte opsomming is er nog een legio aan andere mogelijkheden en zaken waar u aan moet denken. Bijvoorbeeld hoe de regenpijpen naar de tank gaan en de leidingen van en naar de tank. 

Wij begrijpen volledig dat het een moeilijke keuze is welk pakket voor u het beste is. Daarmee willen wij u graag helpen. Maak geheel vrijblijvend een afspraak met ons.

tekening-woning-met-tank

 

contact

Kunnen wij u helpen?