Hoe werkt een ondergrondse regenwatertank?

Een ondergrondse regenwatertank werkt simpel maar effectief. Regenwater wordt opgevangen via dakgoten en geleid naar een ondergrondse tank. Het water wordt gefilterd om vuil en andere verontreinigingen te verwijderen. Het opgeslagen water kan vervolgens via een pomp worden gebruikt voor huishoudelijke en tuin-gerelateerde toepassingen. Wanneer de tank vol is, kan overtollig water via een overloop worden afgevoerd naar een infiltratiesysteem, een sloot of op het riool (dit met toestemming van de gemeente), wat helpt om wateroverlast te voorkomen.

Voordelen van ondergrondse regenwateropslag

Ondergrondse regenwateropslag biedt diverse voordelen. Naast het besparen op drinkwaterkosten kunt u met een ondergrondse tank waardevolle bovengrondse ruimte behouden voor andere toepassingen, zoals het aanleggen van een tuin of parkeerplaats. Ondergrondse tanks zijn bovendien onzichtbaar, wat esthetisch aantrekkelijk is. Daarnaast kunnen ze grote hoeveelheden water opslaan, waardoor u zelfs tijdens droge periodes van een stabiele waterbron kunt genieten.

Kunststof tank (PE-tank) of een betonnen tank?

Het belangrijkste verschil tussen kunststof en betonnen regenwatertanks ligt in hun materiaal en installatiegemak. Kunststof tanks, vaak van PE (polyethyleen), zijn lichter en daardoor eenvoudiger te plaatsen, ook op moeilijk bereikbare locaties. Ze zijn ideaal als er beperkte ruimte is of als de tank over een dak getild moet worden. Daarnaast is voor de installatie minder diepe graafwerkzaamheden nodig, wat kosten kan besparen. Betonnen tanks zijn daarentegen robuuster, groter en beter bestand tegen grondwaterdruk, maar door hun gewicht lastiger te installeren. Ze zijn vooral geschikt voor industriële toepassingen en locaties met veel ruimte.

Wilt u regenwater opvangen maar u weet niet waar u moet beginnen?
Neem vrijblijvend contact met ons op. Want wij zijn er om u te helpen.

Medewerker Rondom Regenwater

Rondom Regenwater uw professionele installateur

Het installeren van een ondergronds regenwatersysteem vereist zorgvuldige planning en expertise. Rondom Regenwater zorgt ervoor dat het systeem efficiënt werkt en voldoet aan de geldende regelgeving, dankzij ervaren professionals die gespecialiseerd zijn in regenwateropslag. Dit garandeert een vakkundige installatie en een soepel functionerend systeem, waarbij de materialen op de juiste manier worden toegepast.

Rondom Regenwater uw professionele installateur
Rondom Regenwater uw professionele installateur

Kunststof ondergrondse regenwater opslagtanks

Een kunststof regenwatertank, ook wel PE-tank genoemd, biedt een praktische oplossing voor situaties waar ruimte beperkt is of de tank moeilijk bereikbaar moet worden geplaatst, zoals bij rijtjeshuizen. Door het lichte gewicht van het sterke kunststof kunnen deze tanks eenvoudig met een kleine kraan over een dak worden getild. Hoewel kunststof tanks vaak duurder zijn dan betonnen varianten, kunnen ze op andere manieren kosten besparen, zoals minder graafwerk vanwege de ondiepere plaatsing. Ze zijn verkrijgbaar in bolle en platte uitvoeringen, waarbij de platte variant ideaal is voor smalle doorgangen of beperkte graafmogelijkheden.

 

Opvang van regenwater in tanks van beton

Een betonnen tank is er van 5000 tot 20.000 liter. De tank is uit één stuk gefabriceerd en heeft daardoor geen naden of voegen en dus gegarandeerd waterdicht. Dankzij de vier hijsogen is de tank eenvoudig en snel te plaatsen. Er zijn meerdere soorten deksels voor elke verkeersklassen. De vrachtwagen moet wel af kunnen stempelen vlakbij het gat waar de tank in moet komen of er moet een kraan(wagen) aanwezig zijn.

Laat u informeren welke tank met toebehoren voor uw project het beste geschikt is.

Regenwater opvangen ondergronds: De slimme oplossing voor waterbeheer

Door klimaatverandering zien we steeds vaker hevige regenbuien die overlast en waterschade veroorzaken. Particulieren en bedrijven kloppen regelmatig aan bij de gemeente voor oplossingen en financiële steun om de schade te beperken. Naast het voorkomen van overstromingen, speelt ook de bewustwording over het nuttig gebruik van schoon regenwater een steeds grotere rol. Waarom zouden we regenwater afvoeren naar de zuivering, als we het ook kunnen opslaan en hergebruiken?